Kraj: Etiopia Region: Sidamo, Chire District Farma: Kumiberta Village Gatunek: Arabica Odmiana: Heirloom Wysokość upraw: 1900 – 2200 m.n.p.m. Obróbka: washed Profil: żółta śliwka, kwiat pomarańczy, cukier trzcinowy Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe) Punktacja wg SCA: 86,25
Lekka, rześka i kwasowa Etiopia, która smakowo odbiega od typowych przedstawicieli gatunku (mytych Etiopii). Nie znajdziemy tu jaśminu i czrnej herbaty. W zamian dużo rześkich żółtych owoców.
UWAGA! WAŻNE!
Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.