Region: Guatemala, Huehuetenango Farma: La Bolsa Odmiana: Bourbon, Caturra Wysokość upraw: 1500 – 1700 m.n.p.m. Obróbka: Washed Profil: Czerwone owoce, morela, toffi
Nieopodal granicy z meksykiem w gminie La Libertad, znajduje się farma La Bolsa. Założona w 1958r.
Pozłożenie pomiędzy dwoma górami, warunkuje stałe warunki wuprawy i korzystny mikroklimat dla odmiany hodowanej tutaj odmiany Bourbon i Caturra. Dzięki żyznym wapiennym podłożem kawy charakteryzują się bogatym body oraz obfitością kwasu jabłkowego i cytrynowego. W profilu znajdziemy kwasowość czerwonych owoców oraz słodycz toffi i cukru muscovado.
UWAGA! WAŻNE!
Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.