Informacje dodatkowe
Waga | 250 g |
---|---|
gramatura | 250 g |
Nieczapla Coffee Roasters
44,00 zł
Kraj: Kostaryka
Region: Carrillos Altos de Poas
Farma: Alberto Guardia
Gatunek: Arabica
Odmiana: Catuai & Caturra
Wysokość upraw: 1300 m.n.p.m.
Obróbka: natural
Profil: czerwone winogrona, czerwone jabłka, karmel
Poziom palenia: jasny (metody alternatywne, nieciśnieniowe)
Punktacja wg SCA: 86
Bo przecież wiecie, że obróbka „honey” nie ma nic wspólnego z profesorem, ani z produktem spożywczym wytwarzanym przez pszczoły. Jest to pochodzący z Kostaryki proces, podczas którego z owocu kawy oddzielana jest skórka i część miąższu. Następnie kawy fermentowane są z pozostałością tego miąższu przez kilkanaście dni umiejętnie suszone. W zależności od ilości pozostałego miąższu zależy wpływ procesu na późniejszy profil kawy. Dokładnie tak, kawa jest owocem i nie wymaga egzogennej aromatyzacji by była pyszna i owocowa.
W profilu czerwone owoce jak winogrona i jabłka, można doszukać się nut arbuza. Słodycz karmelu i czekolady.
UWAGA! WAŻNE!
Jakość wody użytej do zaparzenia waszej kawy (każdej) ma kluczowe znaczenie dla uzyskania pełnego profilu smakowego podanego przez daną palarnię. Zalecamy używanie wody źródlanej o ogólnej mineralizacji poniżej 300mg/l (taką informację znajdziecie na każdej etykiecie). Alternatywą jest woda z systemów odwróconej osmozy z mineralizacją.
Brak w magazynie
Waga | 250 g |
---|---|
gramatura | 250 g |